Snow Mountain Vonkel Chenin Blanc

€12,50 per fles
€69,00 per doos

De SnowMountain Vonkel  gemaakt van Chenin Blanc een frisse elegante bubbel.   De geur van honing, witte perzik en hints van ananas. Met de smaak van steenfruit aangevuld met hartige tonen van geroosterde amandel en geroosterde brioche. Een fijne mousse en  zuren zorgen voor een opmerkelijk verfrissende drinkervaring

Artikelnummer: KSB020619-1 Categorie:

Beschrijving

Snow Mountain Vonkel Chenin Blanc is afkomstig van wijnhuis Snow Mountain. De naam Snow Mountain is afkomstig van de 2 hoog gelegen wijngaarden, uitkijkend op de berg ‘Sneeuwkop’. James Mckenzie produceert hier spannende wijnen van onder andere de Chardonnay, Pinot Noir en Syrah druiven.  Het wijnhuis uit Zuid-Afrika, Wellington ligt zo’n vijftien kilometer ten noorden van Paarl. De wijngaarden van Snow Mountain hebben een ondergrond van leisteen (Malmesbury schalie) met een weinig klei. De bodemstructuur heeft een uitstekende waterretentiecapaciteit De druivenstokken ontvangen dan ook enkel irrigatie indien er gevaar op extreme waterstress bestaat. Het klimaat is typisch mediterraan met warme en droge zomers en vochtige winters.

Vonkelwijn is Afrikaans voor schuimwijn, waarin de koolzuurbelletjes dus vonkelen.

Ongeveer 30 jaar geleden begonnen Zuid-Afrikaanse wijnmakers hun schuimwijn te verbeteren. Dit naar het voorbeeld van Franse champagne.  De eerste stap was het toepassen van de “méthode champenoise”. Wat inhoud dat een witte wijn – door toevoeging van gist en suiker – een tweede gisting ondergaat in de fles. Hierdoor ontstaan koolzuurbelletjes die in de fles gevangen blijven.  Een andere methoden is de “méthode Charmat” (waarbij die tweede gisting plaatsvindt in een grote gesloten tank) en de methode van de koolzuurinspuiting . Beide leiden niet tot dezelfde kwaliteit als de champagnemethode.

De termen “champagne” en “méthode champenoise” mogen buiten de Champagne streek niet worden gebruikt. Daarom is de term “méthode cap classique” in Zuid-Afrika geïntroduceerd. Als dat op het etiket van een vonkelwijn vermeld staat, dan is deze gemaakt volgens de champagnemethode.
De druiven kunnen dezelfde zijn als in Champagne (pinot noir en chardonnay), maar ze maken ook gebruik van cap classique gemaakt van andere druiven (zoals pinot blanc, chenin blanc en riesling).

Wat maakt een Vonkelwijn dan anders? het klimaat: De Champagne is noordelijk gelegen en koel.  Zuid-Afrika is mediterraans gelegen en dus warmer. Vandaar dat de druiven voor cap classique aangeplant worden in de koelere gebieden.  De oogst vind plaats als ze nog veel zuren hebben, zodat de vonkelwijn de gewenste frisheid heeft.

Naast Snow Mountain Vonkel Chenin Blanc meer wijnen met bubbels, kijk op onze wijnshop.

Extra informatie

Land

Zuid-Afrika

Herkomstgebied

Coastal Region

Wijnhuis

SnowMountain

Blend

Chenin Blanc

Geur

Complex, met aroma's van groene vijgen, kruisbessen en tropisch fruit.

Smaak

In de mond een frisse wijn met aroma's van rijpe appels en steenfruit.

Spijs

Lekker bij de borrel en om te Proosten.

Bewaarpotentieel

Tot 4 jaar na de oogst, maar nu perfect te drinken!